Hvad bruges en barklokke til?

Hvis du har været på værtshus, så har du sikkert set at der oppe ved baren hænger en klokke. Klokken er typisk lavet af messing og hænger sådan at man nemt kan komme til den og ringe med den.

Men hvad er det for en klokke og hvorfor hænger den der? Det er der nemlig en god grund til.

Den klokke der hænger ved baren, hedder meget naturligt en barklokke. Men egentlig så er det faktisk en skibsklokke, som man har taget indenfor og hængt op i baren.

Skibsklokken blev brugt på skibene, til både at signalere vagtskifte, men også at ringe med i dårligt føre. Så kunne man advare andre skibe, så de kunne høre man var der. Det var meget godt i f.eks. tåge.

Men det er jo sjældent at det ligefrem er tåget inde på værtshuset. Jo bevares, det kan nogle gange blive tilrøget (selvom det da hjælper på det med den nye rygelov), og nogle gange kan man få et tåget syn, men så har man vist besøgt baren lidt for flittigt.

Men da man oprindeligt tog skibsklokken ind i baren også, så var det bla. for at kunne signalere til alle gæster, at nu er det sidste omgang. Så hvis man sidder og overvejer om man skal købe mere at drikke, så er det altså nu, hvis man skal nå det. Denne funktion bruges den stadig til.

Derudover så kan enhver gæst gå op og ringe med klokken. Hvis en gæst gør dette, så betyder det, at gæsten ønsker at give en omgang til ALLE. Hermed menes alle der er tilstede på værtshuset. Det kan hurtigt blive en dyr omgang hvis der er mange. Så man må håbe det er velovervejet.

Så derfor er et godt råd, at hvis du er ved at vælte, så grib aldrig ud efter klokken, for det kan blive rigtigt dyrt hvis du kommer til at ringe med den.

 

Speak Your Mind

*